Objave

V Šolskem centru Sežana so v teh dneh končali dve zanimivi usposabljanji.

 

1.      Usposabljanje Avdiovizualno ustvarjanje znotraj delovnega procesa

avtorica videa  Nives Zadel, mentor Jernej Kastelec

Ob nenehnem napredku IKT-tehnologije, avdio-video snemalne opreme, programske opreme za montažo in obdelavo slike in zvoka ter razmahu novih distribucijskih kanalov avdio-video vsebin, kot so Youtube in socialna omrežja, sodi osnovno poznavanje avdio-video produkcije k splošno uporabnim in iskanim znanjem, ki se pričakujejo od vedno širšega kroga zaposlenih na raznovrstnih področjih. Program Avdiovizualnega ustvarjanja znotraj delovnega procesa je namenjen razumevanju in poznavanju tehničnih in vsebinskih zakonitosti vseh faz avdio-video produkcije. Udeleženci so se v programu spoznali z različnimi tipi avdio-video snemalne tehnike, s programskim orodjem za video montažo in postprodukcijo slike in zvoka ter pripravo AV-vsebin za različne spletne distribucijske kanale. Na ta način so pridobili in izboljšali specifične kompetence, ki so pri ustvarjanju avdio-video vsebin še kako pomembne.

2.      Usposabljanje Oblikovanje gline – tradicionalnega materiala

izdelke so ustvarili udeleženci usposabljanja, fotografije Teja Hlačer

Glina je bila zaradi svojih lastnosti in dostopnosti v vseh obdobjih človekovega razvoja eden najbolj priljubljenih in uporabljenih materialov. Poleg tega je delo z glino terapevtsko, saj deluje sproščujoče, širi dimenzije ustvarjalnosti in razvija nove motorične sposobnosti. Udeleženci usposabljanj so pridobili osnovne praktične izkušnje z različnimi tehnikami ročnega oblikovanja in dekoriranja gline. Naučili so se uporabljati potrebna orodja, se  seznanili s celotnim procesom nastajanja keramičnega izdelka od izdelave, sušenja, prvega – biskvitnega žganja, glaziranja, do drugega – končnega žganja.

Predvsem pa so izkusili, da je delo z glino sproščujoče, da širi dimenzije ustvarjalnosti in razvija nove motorične sposobnosti.

 

Urška Mikuž

Šolski center Srečka Kosovela Sežana, Višja strokovna šola