Usposabljanje o temeljih zdrave prehrane in zdravega jedilnika

Usposabljanje o zdravi prehrani in zdravem jedilniku, ki udeležencem podaja strokovna, praktična in uporabna znanja o temeljih zdrave prehrane s poudarkom na praktičnih rešitvah, ki jih bodo udeleženci lahko uporabili v vsakdanjem življenju. Program obravnava teme s področja osnov zdrave prehrane, samostojne sestave uravnoteženega jedilnika, razumevanja potreb posameznika po makrohranilih glede na njegov življenjski slog in priprave uravnoteženih obrokov v praksi, s katerimi lahko posameznik lažje nadzira svojo telesno težo in skrbi za svoje zdravje in počutje.

Podrobnosti usposabljanja

Zaposlene osebe od 18 do 65 let.

Usposabljanje  je namenjen vsem, ki jih zanima to področje, predvsem pa ga priporočamo:

  • Osebam na odgovornih delovnih mestih, podjetnikom, managerjem ter vsem, ki se dnevno spopadajo s pomanjkanjem časa in stresom. Hrana ima vpliv na kognitivne funkcije, imunski sistem, kar vpliva na storilnost in zmanjša odsotnost od dela.
  • Staršem, da bodo znali dobro poskrbeti za svojo prehrano in prehrano svoje družine, mamicam, da bodo znale uravnovesiti hormone po porodu in se otresti trdovratnih kilogramov.
  • Ženskam v menopavzi zaradi hormonskih nihanj, nabiranja maščobe na predelu trebuha, težav s povišanim pritiskom, diabetesom, osteoporozo, ipd.
  • Rekreativnim športnikom, profesorjem športne vzgoje ali vaditeljem skupinskih vadb, saj lahko s pridobljenim znanjem pomagajo tako sebi kot svojim učencem in vadečim.
  • Vsem zaposlenim, ki bi želeli razrešiti svoje prehranske dileme, s katerimi se srečujejo dnevno na delovnem mestu in se zaradi pomanjkanja časa ne prehranjujejo pravilno.
  • Osebam, zaposlenim na delovnih mestih, ki  imajo vpliv na vzgojo in izobraževanje otrok in mladostnikov (vzgojitelji/ce, učitelji/ce, ipd).

Vsebine programa:

  1. Modul: Temelji prehrane, prebava, presnova
  • Predstavitev tečaja
  • Osnove prebave in presnove
  • Razlaga osnovnih pojmov, spoznavanje makro in mikrohranil. Ogljikovi hidrati, beljakovine, maščobe, vitamini in minerali.

V uvodu bomo predstavili potek tečaja. Udeleženci se bodo na usposabljanju naučili vse o makro in mikro hranilih, katera so, kje jih najdemo, o njihovi energijski vrednosti in povedali nekaj osnovnih napotkov za uživanje le teh. Razložili bomo pojme, kaj je to bazalna energija, kako jo izračunati ter kaj vpliva nanjo.

  1. Modul: Največji miti zdrave prehrane
  • Pregledali bomo najbolj pogosta prepričanja o prehrani, jih potrdili ali ovrgli.
  • Miti in zmote o prehrani.
  • Sestava uravnoteženega jedilnika.

Udeleženci se bodo naučili vse o resnicah in zmotah o maščobah, izvedeli katere maščobe vključiti v svoj jedilnik in kako, o osnovah diete pri povišanih vrednostih krvnih maščob ter se  naučili skrbno načrtovati uravnotežen jedilnik.

  1. Modul: Vpliv hrane na možgane in vzdržljivost pri športu
  • Udeleženci se bodo seznanili s tem, kako hrana vpliva na delovanje možganov, kaj je dobro jesti za boljši spanec, kaj je dobro jesti za večjo zbranost v službi in kako optimizirati svojo prehrano če se ukvarjamo s športom.
  • Vpliv hrane na stres, kognitivne sposobnosti in imunski sistem. Kako podkrepiti telo pri večjih stresnih naporih.
  • Praktični del: recepti za krepčilne napitke proti stresu.

Udeleženci bodo seznanili o stanju, ki ga v našem telesu povzroči stres, o vitaminih, mineralih, antioksidantih ter skupinah hranil, ki jih posebej potrebujemo za boj proti stresu, se naučili ustrezno sestaviti jedilniku za lajšanje simptomov stresa.

  1. Modul: Strupi v hrani
  • Slušatelji se bodo seznanili s tem, katera živila so za naše redno uživanje manj primerna. Pod drobnogled bomo vzeli, sol, sladkor, predelane mesne izdelke, jajca in nekatere aditive. Seznanili se bodo o posledicah, ki jih ima prekomerno uživanje belega sladkorja, o učinku sladkorja na naše telo in možgane, o praznični prehrani in tem, kako umestiti sladico v uravnotežen jedilnik.
  • Praktični del: priprava obrokov in sladic iz polnovrednih sestavin
  1. Modul: Učenje branja etiket
  • Slušatelji se bodo na konkretnih izdelkih naučili branja deklaracij in prepoznati trike trgovcev.
  • Vodič po nakupovanju, pregled aditivov.
  • Učenje branja deklaracij in poznavanja izrazov na izdelkih splošne uporabe.
  1. Modul: Zdrava izguba telesne teže – hujšanje
  • Slušatelji bodo spoznali pravila hujšanja po Befit metodi. Metodi, po kateri se hujša okoli 1 kg na teden.
  • Osnovna pravila hujšanja
  • Praktični del (sestava jedilnika na praktičnem primeru, vsak sestavi svoj jedilnik)
  1. Modul: Post in avtofagija
  • Slušatelji bodo spoznali več vrst postenja, njihove prednosti in slabosti ter dobili podrobna navodila za izvedbo varnega postenja.
  • Praktični del (priprava zelenjavnih sokov in optimalne kombinacije napitkov)
  1. Modul: Pravila za sestavo zdravega jedilnika, hujšanje in vzdrževanje teže
  • Slušatelji bodo v praksi uporabili znanje, ki so ga pridobili med tečajem, ter ga s predavateljičino pomočjo sestavili v jedilnik primeren za njihove potrebe.
  • Praktični del: primeri jedilnikov, ideje za obroke na delovnem mestu.
  • Samostojna priprava jedilnika in priprava primerov malic za delovno mesto.
  • Diskusija, vprašanja, individualna obravnava

Po zaključku teoretičnega dela (v obsegu 25 ur), sledi praktični del: (25 ur):

  • individualno delo z udeleženci in udeleženkami usposabljanja,
  • beleženje dnevnika prehrane doma (online delo) in online diskusija,
  • priprava individualnega jedilnika v praksi
  • priprava zdravih obrokov v praksi – delavnica

vodeno nakupovanje ter voden obisk trgovine z usposabljanjem o branju deklaracij na živilih.

  • Udeleženci bodo z uspešno zaključenim usposabljanjem razumeli pomen posamezne hrane, njeno vlogo v telesu in znali ločiti med dobrimi in slabimi živili, osvojili temeljne zakonitosti uravnotežene prehrane, prebave in presnove ter vpliva prehrane na počutje.
  • Udeleženci usposabljanja se bodo naučili priprave zdravih in uravnoteženih obrokov v praksi, s katerimi lahko nadzirajo svojo telesno težo ali enostavno le skrbijo za svoje zdravje in počutje.
  • Z usvojenim praktičnim znanjem bodo lažje razumeli svoje prehranske navade in povečali svojo učinkovitost pri delu.

Kako se registriram?