Podrobnosti
Udeleženci programa bodo nadgradili kuharske postopke (mehanske, toplotne) v smislu zdravega in sodobnega načina priprave hrane. Spoznali bodo možnosti vključevanja tradicionalnih slovenskih jedi, pripravljenih na sodoben način, v kombinaciji s sezonskimi. Seznanili se bodo z ustrezno uporabo sodobnih naprav, potrebnih za pripravo zdrave hrane. Smernice zdrave, sodobno pripravljene hrane, s katerimi se bodo udeleženci seznanili, pa so skladne s potrebami uporabnikov storitev. Z ustrezno pripravljenimi obroki lahko ohranjajo svoje zdravje, dobro počutje. Novo pridobljena znanja bodo prispevala k učinkovitejši organizaciji dela v kuhinji, kvalitetnejšemu timskemu delu in dosledni uporabi sistema HACCP.
Podrobnosti usposabljanja
Ciljna skupina so zaposleni, ki želijo izboljšati kompetence na področju sodobne priprave prehrane.
Ciljne skupine bodo:
- zaposleni, ki delajo v kuhinjah različnih zavodov ali gostinskih obratov
- vodje kuhinj
- Sodobni mehanski in termični postopki.
- Uporaba naprav in strojev, primernih za sodobno pripravo jedi.
- Priprava tradicionalnih jedi na sodoben način.
- Priprava enolončnic na sodoben način.
- Priprava različnih juh in osnovnih omak ali fondov.
- Priprava hladnih obrokov s sodobnimi pristopi.
- Preoblikovanje obstoječih jedilnikov s sodobnimi trendi.
- Namen in uporaba HACCP sistema.
- Organizacija dela v kuhinji, timsko delo.
- Pozna sodobne mehanske in termične postopke.
- Pozna različne naprave in stroje, potrebne pri postopkih sodobne priprave jedi.
- Načrtuje jedilnike skladno s sodobnimi trendi priprave jedi.
- Pozna možnosti vključitve tradicionalnih in sezonskih jedi v jedilnike.
- Pozna pripravo različnih enolončnic na sodoben način.
- Pozna pripravo različnih juh, omak in fondov po sodobnih načinih priprave.
- Pozna pripravo hladnih obrokov skladno s sodobnimi trendi zdrave prehrane.
- Pozna organizacijo dela v kuhinji.