Podrobnosti

V programu uposabljanja udeležencem ponujamo teoretična in praktična znanja s področja priprave kruhov, pekovskega peciva, drugih pekovskih izdelkov in testeninarstva.
Skozi usposabljanja bodo udeleženci pridobili teoretična znanja s področja uporabe ustreznih surovin in izbire primernih tehnoloških postopkov, v praktičnem delu, pa bodo teoretične vsebine nadgradili z izdelavo različnih izdelkov. Spoznali bodo postopke izdelave različnih kruhov, pekovskega peciva, testenin ter drugih pekovskih izdelkov, kakor tudi različne tehnike dela in tehnoloških postopkov.
Podrobnosti usposabljanja
Ciljna skupina:
- zaposleni v pekarnah,
- zaposleni v obratih za izdelavo testenin,
- kmetje/kmetice z dopolnilno dejavnostjo na kmetiji,
- zaposleni, ki želijo nadgraditi znanje z omenjenega področja in izboljšati svoje veščine ter pridobiti nove kompetence,
- zaposleni brez ustrezne poklicne ali strokovne izobrazbe.
- HACCP in higiena v živilskem obratu.
- Pomen sistema HACCP in spremljevalnih programov.
- Dejavniki tveganja v proizvodnji.
- Osebna higiena in urejenost zaposlenih v živilskih obratih.
- Higiena delovnega prostora in naprav.
- Surovine v pekarstvu in testeninarstvu (katere surovine uporabljamo).
- Spoznavanje različnih vrst mok in njihove značilnosti oziroma posebnosti.
- Uporaba aditivov v pekarstvu in testeninarstvu.
- Skladiščenje surovin in izdelkov.
- Ustrezna priprava surovin.
- Tehnološki postopki izdelave kruhov, pekovskega peciva in drugih pekovskih izdelkov (mesitev, oblikovanje, vzhajanje, peka, rezanje, pakiranje).
- Tehnološki postopki izdelave različnih testenin.
- Izračuni receptur.
- Deklariranje končnih izdelkov.
- Senzorična analiza (kaj je senzorična analiza in senzorično ocenjevanje kruhov, pekovskega peciva, testenin in drugih pekovskih izdelkov).
- Trendi v pekarstvu.
- Trendi v testeninarstvu.
- Pozna in skrbi za ustrezno dokumentacijo.
- Dojame pomen ustrezne higiene ter vodenja dokumentacije za zagotavljanje varnosti živil ter njihovo sledljivost.
- Implementira usvojena znanja v praktično delo.
- Zna pripraviti surovine ter izdelati različne izdelke.
- Pozna vpliv različnih tehnoloških postopkov in izbiro surovin na kakovost končnega izdelka.
- Izkazuje samostojnost pri izdelavi kruhov, pekovskega peciva, testenin in drugih pekovskih izdelkov.
- Pozna temeljne senzorične lastnosti kruha, pekovskega peciva, testenin in drugih pekovskih izdelkov, ter prepozna njihove napake.