Priprava kruhov, pekovskega peciva, testenin in drugih pekovskih izdelkov

V programu uposabljanja udeležencem ponujamo teoretična in praktična znanja s področja priprave kruhov, pekovskega peciva, drugih pekovskih izdelkov in testeninarstva.

Skozi usposabljanja bodo udeleženci pridobili teoretična znanja s področja uporabe ustreznih surovin in izbire primernih tehnoloških postopkov, v praktičnem delu, pa bodo teoretične vsebine nadgradili z izdelavo različnih izdelkov. Spoznali bodo postopke izdelave različnih kruhov, pekovskega peciva, testenin ter drugih pekovskih izdelkov, kakor tudi različne tehnike dela in tehnoloških postopkov.

Podrobnosti usposabljanja

Ciljna skupina:

  • zaposleni v pekarnah,
  • zaposleni v obratih za izdelavo testenin,
  • kmetje/kmetice z dopolnilno dejavnostjo na kmetiji,
  • zaposleni, ki želijo nadgraditi znanje z omenjenega področja in izboljšati svoje veščine ter pridobiti nove kompetence,
  • zaposleni brez ustrezne poklicne ali strokovne izobrazbe.
  • HACCP in higiena v živilskem obratu.
  • Pomen sistema HACCP in spremljevalnih programov.
  • Dejavniki tveganja v proizvodnji.
  • Osebna higiena in urejenost zaposlenih v živilskih obratih.
  • Higiena delovnega prostora in naprav.
  • Surovine v pekarstvu in testeninarstvu (katere surovine uporabljamo).
  • Spoznavanje različnih vrst mok in njihove značilnosti oziroma posebnosti.
  • Uporaba aditivov v pekarstvu in testeninarstvu.
  • Skladiščenje surovin in izdelkov.
  • Ustrezna priprava surovin.
  • Tehnološki postopki izdelave kruhov, pekovskega peciva in drugih pekovskih izdelkov (mesitev, oblikovanje, vzhajanje, peka, rezanje, pakiranje).
  • Tehnološki postopki izdelave različnih testenin.
  • Izračuni receptur.
  • Deklariranje končnih izdelkov.
  • Senzorična analiza (kaj je senzorična analiza in senzorično ocenjevanje kruhov, pekovskega peciva, testenin in drugih pekovskih izdelkov).
  • Trendi v pekarstvu.
  • Trendi v testeninarstvu.
  • Pozna in skrbi za ustrezno dokumentacijo.
  • Dojame pomen ustrezne higiene ter vodenja dokumentacije za zagotavljanje varnosti živil ter njihovo sledljivost.
  • Implementira usvojena znanja v praktično delo.
  • Zna pripraviti surovine ter izdelati različne izdelke.
  • Pozna vpliv različnih tehnoloških postopkov in izbiro surovin na kakovost končnega izdelka.
  • Izkazuje samostojnost pri izdelavi kruhov, pekovskega peciva, testenin in drugih pekovskih izdelkov.
  • Pozna temeljne senzorične lastnosti kruha, pekovskega peciva, testenin in drugih pekovskih izdelkov, ter prepozna njihove napake.

Kako se registriram?

X
X