Podrobnosti
Med otroki, mladostniki in odraslimi je vedno več prehranskih posebnosti in vse več oseb potrebuje prilagojeno oz. dietno prehrano.
Udeleženci programa spoznajo posebnosti prehrane, prehranskega režima in prehranske omejitve pri posameznih dietah in alternativnih načinih prehranjevanja (varovalna prehrana, brezmesna prehrana, dieta pri sladkorni bolezni, alergijah in intolerancah, pri boleznih prebavnega trakta, prehrana onkološkega bolnika, ledvična dieta, hipo in hiper proteinska dieta ter hipolipidna dieta, kombinirane diete).
Udeleženci se naučijo sestaviti in pripraviti dietne jedilnike za osebe z različnimi dietami, vključujoč izračune hranilne in energijske vrednosti. Pri pripravi jedilnikov se upošteva normative in načela ekonomičnosti.
Podrobnosti usposabljanja
Ciljna skupina so zaposleni v različnih prehranskih obratih, ki načrtujejo in pripravljajo hrano, posebej v vrtcih, šolah, bolnišnicah, domovih za ostarele, zdraviliščih…
Program je primeren za zaposlene, ki imajo željo, da bi se izpopolnili na področju priprave dietnih jedi, imajo končano vsaj osnovno šolo ter imajo vsaj eno leto delovnih izkušenj na področju priprave hrane in organizacije dela v kuhinjah
Splošna načela zdrave prehrane, tehnologija dela v kuhinji, izbira živil in tehnoloških postopkov pri pripravi dietne hrane, osnove priprave prehranskega načrta, izračunavanje hranilnih in energijskih vrednosti obrokov, osnovna načela prehrane pri sladkorni bolezni, pri boleznih prebavnega trakta, alergijah in preobčutljivosti, ledvični dieti … in praktična priprava dietnih jedilnikov.
Splošna načela zdrave prehrane, tehnologija dela v kuhinji, izbira živil in tehnoloških postopkov pri pripravi dietne hrane, osnove priprave prehranskega načrta, izračunavanje hranilnih in energijskih vrednosti obrokov, osnovna načela prehrane pri sladkorni bolezni, pri boleznih prebavnega trakta, alergijah in preobčutljivosti, ledvični dieti … in praktična priprava dietnih jedilnikov.