Podrobnosti
Program usposabljanja udeležencem ponuja pridobitev teoretičnih in praktičnih znanj s področja načrtovanja in pripravljanja obrokov v socialnovarstvenih zavodih.
V teoretičnem delu bodo udeleženci pridobili in/ali poglobili predvsem znanja glede načel ustreznega prehranjevanja v socialnovarstvenih zavodih, kakor tudi glede načrtovanja in priprave obrokov za skupine varovancev s posebnimi prehranskimi zahtevami – dietna prehrana, uživanje hrane s spremenjeno konsistenco, prehrana dementnih oseb.
Praktični del usposabljanja bo namenjen energijskemu in hranilnemu ovrednotenju izbranih jedilnikov in predvsem praktični pripravi obrokov, ki zahtevajo spremenjeno konsistenco.
Podrobnosti usposabljanja
- Vsi zaposleni v socialnovarstvenih zavodih in bolnišnicah, ki so zadolženi za načrtovanje, organiziranje in pripravo obrokov
- Vsi zaposleni, ki se želijo opolnomočiti za delo na področju prehrane v socialnovarstvenih zavodih in bolnišnicah
- Makro- in mikro hranila
- Načela prehrane v socialnovarstvenih zavodih
- Prehranske alergije in intolerance
- Hrana s spremenjeno konsistenco
- Dietna prehrana
- Prehrana dementnih oseb
- Orodja za energijsko in hranilno načrtovanje jedilnikov
- Priprava prehransko ustreznih obrokov v primerih zahteve po obroku s spremenjeno konsistenco hrane
- Zna načrtovati prehransko ustrezne jedilnike, ki vsebujejo priporočene količine makro- in mikro hranil
- Zna načrtovati dietne obroke
- Zna izločati živila v primerih prehranskih alergij in intoleranc
- Razume zakonitosti priprave obrokov hrane s spremenjeno konsistenco
- Razume zakonitosti prehrane dementnih oseb
- Razume kritična mesta javnih naročil
- Zna uporabljati dostopna orodja za energijsko in hranilno načrtovanje jedilnikov
- Zna ovrednotiti jedilnik z energijskega in s prehranskega vidika
- Zna pristopiti k načrtovanju in pripravi obrokov s spremenjeno konsistenco hrane
- Zna v javna naročila vključiti dodatne zahteve