Podrobnosti

Udeleženci programa bodo okrepili kompetence na področju merilne tehnike: napake pri merjenju in merilne pogreške, merilno negotovost, način pravilne izbire merilne tehnike, merjenje karakteristik polizdelkov na posameznih tehnoloških operacijah, merjenje trdote …
Podrobnosti usposabljanja
Ciljna skupina usposabljanja so:
- Zaposleni v podjetju (operaterji na obdelovalnih linijah, operaterji kontrolorji)
- Napake pri merjenju in merilni pogreški
- Merilna negotovost
- Izbira merilne tehnike
- Izvajanje meritev po tehnoloških operacijah:
- G – Struženje.
- Debelina struženega dela.
- Razlika radialnih širin (krožni tek) RRŠ.
- Radij
- Premer obroča.
- Struženi premeri.
- Premer oblike.
- Pravokotnost
- Posnetja robov (faze).
- Hrapavost stružene površine.
- H – Rezkanje zob (ozobljenje).
- Zunanji premer in krožnost.
- Razlika radialnih širin (RRŠ).
- Mera preko zob.
- Korenski premer.
- Soosnost (koncentričnost).
- Hrapavost površine boka zob.
- I – Posnetje zob ( košenje ).
- Kot posnetja.
- Kot med robom posnetja in središčnico.
- Širina posnetja.
- Globina posnetja in višine izteka posnetja.
- L – Induktivno kaljenje in popuščanje.
- Slika kaljenja.
- Trdota HRC na boku.
- Trdota HRC na vrhu zoba.
- M – Struženje.
- Struženi premeri.
- Razlika radialnih širin.
- Radialna širina preko valjčka.
- Posnetja (faze).
- Zna razumeti izvor in pomen merilnih pogreškov.
- Zna prepoznati pomen merilne negotovosti.
- Zna tolmačiti zahteve iz plana nadzora in izbrati ustrezno merilno metodo