Podrobnosti
Udeleženci programa bodo spoznali različne vrste žita (tudi pražita) in moke z namenom osveščanja o vplivu prečiščenih in neprečiščenih ogljikovih hidratov na posameznikovo zdravje. Spoznali bodo sodobne smernice pri pripravi različnih vrst testa in izdelkov iz testa z naravnimi vzhajalnimi sredstvi. Tako bodo pridobili strokovne kompetence s področja tradicionalnih tehnik priprave kruha, pekovskih izdelkov, drugih izdelkov iz različnih vrst testa. Spoznali bodo različno hranilno vrednost teh izdelkov in njihov glikemični indeks, kar jim bo v pomoč pri vključevanju teh izdelkov v prehrano posameznih ciljnih skupin (otroci, mladostniki, odrasli, starejši).
Podrobnosti usposabljanja
Ciljna skupina so zaposleni, ki želijo izboljšati svoje strokovne kompetence s področja peke kruha in izdelkov iz testa s tradicionalnimi tehnikami priprave, in sicer še posebej:
- zaposleni v kuhinjah ustanov/podjetij z organizirano prehrano,
- zaposleni v kuhinjah različnih gostinskih obratov.
- Različne vrste žita (tudi pražita) in moke.
- Hranilne vrednosti kruha in pekovskih izdelkov ter izdelkov iz drugih vrst testa in njihov glikemični indeks.
- Tradicionalne tehnike priprave različnih vrst testa (poudarek na naravnih vzhajalnih sredstvih).
- Priprava kruha ter slanih in sladkih pekovskih izdelkov s tradicionalnimi tehnikami.
- Priprava slanih in sladkih izdelkov iz listnatega testa po sodobnih recepturah.
- Priprava drobnega peciva iz različnih vrst testa.
- Priprava izdelkov iz kuhanega testa.
- Varstvo pri delu, HACCP ter priprava delovnega prostora.
- Organizacija dela v kuhinji.
- pozna različne vrste žita in moke, njihovo hranilno vrednost in glikemični indeks
- pozna tradicionalne tehnike priprave testa z naravnimi vzhajalnimi sredstvi
- zna pripraviti kruh in pekovsko pecivo z različnimi tradicionalnimi tehnikami
- zna pripraviti sladke in slane izdelke iz različnih vrst testa
- pozna pravilno pripravo delovnega prostora in organizacijo dela v kuhinji