Podrobnosti

Med otroki, mladostniki in drugimi je vedno več prehranskih posebnosti, ki izvirajo iz alergij in intoleranc. Udeleženci programa bodo spoznali specifike dietne prehrane, normative in izračune za polnovredne dietne obroke. Naučili se bodo izdelati celodnevni jedilnik za osebo z dieto, kako pripraviti dietne obroke s poudarkom na laktozni intoleranci, intoleranci na gluten, alergiji na jajca, oreščke, arašide ter diete za povišan holesterol.
Podrobnosti usposabljanja
Ciljna skupina so zaposleni, ki želijo izboljšati kompetence na področju dietne prehrane.
Ciljne skupine bodo:
- zaposleni, ki delajo v kuhinjah javnih zavodov in ustanov, ter v različnih gostinskih obratih
- vodje prehrane
- vodje kuhinje
- Različne vrste dietne prehrane.
- Prehranski normativi, normativi za pripravo dietnih obrokov.
- Namen in uporaba HACCP sistema.
- Priprava dietnih obrokov.
- Delo z odprto platformo kliničnih programov (OPKP).
- Pozna posebnosti diet.
- Obvlada preprečevanje navzkrižne kontaminacije v kuhinji.
- Pozna načrtovanje jedilnikov dietne prehrane.
- Pozna jedi, primerne za posamezne diete.
- Izdela izračun jedilnika s pomočjo ADA tabele za menjavo enakovrednih živil.